Марио Божилов напуска България преди повече от 25 години, а

...
 Марио Божилов напуска България преди повече от 25 години, а
Коментари Харесай

Българин помага на големи корпорации да преодолеят страха

 Марио Божилов напуща България преди повече от 25 години, а в този момент изяснява в разнообразни райони на света по какъв начин изкуственият разсъдък оказва помощ на огромни корпорации да изградят по-добри системи за своите данни.

Фирмата на живеещия в Австралия инженер сега се е насочила към Югоизточна Азия и арабските страни, като в последните месеци Божилов обикаля сред Шри Ланка, Малайзия, Дубай и Сингапур.

Марио идва в Австралия през 1992 година, като по случайност се озовава в Брисбън, който се трансформира в негов дом за идващия повече от четвърт век. " Питаха ни къде желаеме да отидем ", споделя той за това по какъв начин се озовал там.

" Ние първо избрахме Сидни. Те споделиха добре, само че там не можем да ви помогнем, а в други градове можем да спомагаме за настаняване и с информация. Следващият ни избор беше Мелбърн. Те се съгласиха. Дойде самолетният билет, а на него написа Брисбън. Знаех, че има подобен град, само че не знаех, че е в Австралия. Така се озовахме в Брисбън по случайност, само че нито за миг не скърбя, че тези години съм прекарал тук. "

Преди да замине, Божилов приключва електронна техника в МЕИ (Техническия университет) и по компетентност е инженер по електроника и автоматика. В България обаче работи за доста дребен интервал.

При идването си в Австралия той взема решение, че няма да се захваща с първата допустима работа, а ще чака, до момента в който откри нещо по специалността.

" Това беше допустимо, тъй като обществената система на Австралия беше отлична. Дадоха ни държавни помощи от първия ден, което разрешава да не мислиш за оцеляване, а да можеш да си търсиш по-добра работа. При търсенето се оказа, че не е толкоз елементарно и до момента в който търсих, взех решение да запиша магистратура. Тя беше по тематиката за невронни мрежи. Това е 1994 година, когато никой не беше чувал за изкуствен интелект отвън университетските среди ", изяснява Марио.

" Аз от самото начало съм се занимавал с разбор на данни, одит и риск. Сега отново главната ми активност е разбор на данни в региона на риска. Работих на държавна работа известно време. В един миг напуснах и направих компания за разработки и внедряване на системи за непрекъснат контрол. ”

През 2012 година Божилов е поканен да преподава в университета " Грифит " и това го насочва към идващото занятие на компанията му: " Установих, че преподаването ми подхожда. Водих и курсове за всякакви организации. Така се насочих към образование. Сега главната активност на компанията ни е точно образованието. "

Компанията се споделя Meta Business Systems и е основана в Австралия, само че в този момент поглежда към Югоизточна Азия и Арабския полуостров, където провежда разнообразни семинари.

" Основата тенденция е цифрова промяна. Нещата, на които тя се крепи, са изкуственият разсъдък и анализът на данни, а другият акцент е киберсигурността. Работим с огромни организации, държавни институции. От наблюденията ми на всички места, на които съм бил, равнището на просветеност във връзка с данните е доста ниско на всички места. Има хора, които схващат, само че те са доста малко ", изяснява Марио.

" Освен това има огромна бездна сред хората, които знаят по какъв начин се вършат нещата в IT сферата, и хората, които знаят какво би трябвало да се направи от бизнес страната. Курсовете ни са направени най-вече за хората в бизнеса с управителни функционалности. Целта ни е да им помогнем да преодолят страха. ”



Най-често става дума за вътрешни системи за бази данни. В основата е изкуственият разсъдък, който към този момент се употребява в някои сфери, само че съгласно Божилов ще би трябвало още много време да изчакаме, преди да се трансформира в непрекъсната част от живота ни.

" Пътят от " лабораторията " до действителния живот е доста дълъг. За момента се употребява на доста малко места. Не е въпрос единствено да направиш логаритъм, това може да е най-лесната част, само че да го впишеш в един бизнес развой. В университетските среди се развива, само че внедряването му в действителния живот е доста постепенно. В момента сме на равнище опит ".

" Трябва да се образоват хората, тъй като не става въпрос, че нечия позиция ще бъде застрашена. По-лесните неща може да бъдат оставени да бъдат решавани от изкуствен интелект, а по-сложните от мениджърите. За идващите 20-30 години не виждам да ни настигне изкуственият разсъдък ", добавя той.



При системите за данни има подготвен програмен продукт на основата на изкуствения разсъдък, който може да се употребява, в случай че фирмите се престрашат да го създадат.

“Изкуственият разсъдък разрешава, когато вземеш някакъв набор данни, да можеш да видиш какви са зависимостите. Наподобява работата на нашия мозък. В програмирането трябват точни указания, тук те са размити. На този стадий изкуственият разсъдък не може да реши проблеми, които ние не можем да решим ", споделя още Марио.

По отношение на изкуствения разсъдък мнозина имат морални проблеми. Например, какви ще бъдат заложените указания на самоуправляващите се коли и какво решение ще бъде взето от един компютър, когато би трябвало да реши дали да защищити водача или възможни жертви на пътя.

Има и редица други детайли, които нарушават персоналното пространство на индивида.

" В тези логаритми са вложени нашите предрасъдъци. Има проблеми от етична позиция. Може да ти наруши персоналното пространство посредством нещо напълно почтено. Например, при потреблението на интелигентни водомери компанията получава доста повече информация от измерването на изразходваната вода. Той може да дефинира какъв брой пъти си пуснал водата в кухнята, какъв брой пъти си пуснал душа и кога. На база на това може да се направи разбор за навиците на избран човек и тази информация да се употребява за маркетинг, застраховки…



Тук е въпросът какво ще създадат законодателните органи, само че те са в много сложна обстановка, тъй като с цел да прокараш един законопроект, ти трябват една-две години, а в същото време технологията се е развила ", е мнението на Божилов.

Друг аспект в работата на Марио е киберсигурността. Според него да се предпазиш от нежелани офанзиви не е толкоз мъчно, колкото мнозина си мислят: " Ако хората знаят защо става въпрос с обикновено образование в границите на 2 часа, можеш да намалиш проблемите със 70%. Единият е на равнище организация, тези в Австралия и Азия са ок, допускам и в Европа. Другият е на равнище човек. Там е напълно друга история.

Пролуката обикновенно е някой човек, който ще кликне на един линк в имейл. Така нареченият способ Phishing - това е един от най-големите проблеми. Навремето бяха груби и нескопосани, на в този момент са много по-усъвършенствани. Ако кликнеш на сходен линк, край, ти му отваряш вратата към цялата система. "

Автор: ЕМИЛ ЯНЧЕВ
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР